Asociatia ProAct Suport
Viata este o calatorie. BUCURA-TE DE DRUM!
  • Home
  • Mission
  • Who we are
  • Ce facem
  • PoveStiri
  • Contact
  • en
Cei trei I sunt de la: Ion, Ionică și Independent
15 Sep 2017

Cei trei I sunt de la: Ion, Ionică și Independent

0

Zi de toamnă, Ion și Ionică dis-de-dimineață, cu bagajele făcute se pregătesc să-l cunoască pe noul lor prieten, Independent. Este pentru prima dată când îl vor întâlni în realitate!

Despre Independent, mai auziseră, dar iată, a sosit clipa să-l și cunoască. Încântați de noua perspectivă, au dat mâna cu Independent, care a intrat în viața lor direct cu: bagaje, mutare, listă de cumpărături, curățenie, aranjare cameră, aranjare haine în dulap, reguli noi, îngrijorări, program, rigurozitate, buget. Dar și cu: veselie, autonomie, decizia asupra propriei vieți și libertate în acțiune.

Independent este deocamdată cam tulburător, dar știm că mai este necesar un timp de adaptare, până când acesta va deveni pentru Ion și Ionică, un prieten de nădejde.

Speriați și urmăriți de traumele copilăriei, al vieții trăite din puțin, cei doi I, împart un apartament în care fiecare are camera lui, pentru care au dovedit prin muncă și sinceritate că sunt adaptați. Acest prieten, Independent este pentru Ion și Ionică o fereastră, iar timpul va decide când va fi momentul zborului deplin, cârmuit de ei înșiși.

Până atunci, Pro ACT le este, ca întotdeauna, suport!

Domnul Brăileanu sărbătorește Paștele într-o casă ”nouă”
25 Mai 2017

Domnul Brăileanu sărbătorește Paștele într-o casă ”nouă”

0

Vă invităm să-l cunoașteți pe Nicolae Brăileanu, Domnul Brăileanu cum îi spunem noi aici, la Pro ACT. Domnul Brăileanu a fost clientul nostru din aprilie 2015. A venit la noi din serviciile rezidențiale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1, București. Născut, crescut în capitală, Domnul Brăileanu provine dintr-o familie cu mulți frați și surori, mai mari ca el. Părinții nu mai sunt, iar pe cei care i-au mai rămas abia a reușit în ultimii doi ani, să și-ii apropie. Insistând la telefon și cu vizitele, Domnul Brăileanu și-a contactat frații și surorile mai mari. Aceștia cu rostul lor în comunitate, l-au ținut la distanță parcă și ei transmițându-i același mesaj pe care Pro ACT i-l spunea deja de mai multă vreme.

”Domnule Brăileanu, aveți un serviciu prin care vă câștigați proprii bani, aveți prieteni care vă susțin, sunteți deranjat când trebuie să vă supuneți regulilor ce țin de a împărți o locuință cu alți colegi ”din sistem”, nu vă place să fiți ”supravegheat”, argumentați de fiecare dată că nu vi se mai potrivește să ”dați socoteală” și că dvs. știți cel mai bine ce este bun pentru dvs. Da, aveți întru totul dreptate, decideți ce vi se potrivește și acționați, noi vă susținem!”.

Nici traiul la Pro ACT nu a fost unul ușor, indiferent cât de mult ne doream noi sa-i fie bine, el găsea mereu motive de a se plânge. Nimic nu-i era pe plac, era în permanență nemulțumit. Mereu reclamând ceva, ne-am gândit să îi îndreptăm privirea către ce era evident că se va întâmpla cu puțin curaj: independență și autonomie. Domnul Brăileanu era mai mult decât pregătit să fie independent, își dorea acest lucru, dar nu-l verbaliza, probabil nici nu-și dădea seama cât de mult își dorea acest lucru.

Și cum spune proverbul ”Nu aduce anul, ce aduce ceasul!”, iată că a sosit clipa mutării Domnului Brăileanu în casă nouă. Pasul a fost unul mare și s-a întâmplat atât de rapid, că în ultimele zile de ședere la Pro ACT, Domnul Brăileanu devenise nerăbdător. Și-a căutat singur, așa cum a fost sfătuit de noi, o casă cu chirie și…a găsit chiar în mijlocul Bucureștiului o cameră numai a lui, cu o bucătătrie și o baie, pe care le mai împarte și cu alți doi tineri din comunitate. Însă pentru Domnul Brăileanu nu a fost suficient, așa că a pășit și mai departe – a făcut cerere să iasă din sistemul de protecție socială. Cererea a fost aprobată și imediat schimbarea s-a înfăptuit.

Înainte de sărbătoarea Paștelui, Domnul Brăileanu și-a mutat ”cuibul” acolo unde merită, în mijlocul comunității, unde, de acum, va fi independent și va decide după pofta inimii care-i va fi drumul. Pentru noi, clientul Nicolae Brăileanu este un exemplu de reușită, care ne încurajează să ne păstrăm stoici când pregătim și susținem persoanele cu dizabilități intelectuale (clienții noștri) să locuiască normal, în societate.

Mărțișorul pe care Simona îl va purta de acum înainte este Independența!
25 Apr 2017

Mărțișorul pe care Simona îl va purta de acum înainte este Independența!

0

Ea este Simona, prima clientă a Pro ACT care după aproape 5 ani petrecuți în serviciile noastre de incluziune socială în care a suportul este continuu, se mută singură, într-o casă numai a ei.

Totul a început în mai 2012, într-o cabină de probă a unui magazin în care Simona, proaspăt plecată din instituție unde trăise cel mai mult și venită la Pro ACT, mergea pentru prima dată la cumpărături (de haine) – ”Poți să cumperi rochia asta, dar eu nu am să o port în veci!”.

Așa era Simona la început, refuza totul, nu avea dorințe să nu mai vorbim de visuri. O priveai și nu-i dădeai prea mari șanse de reușită pe vreun plan, semăna cu…o cauză pierdută.

Însă, cu foarte multă muncă, răbdare și tenacitate din partea echipei, Simona a început să aibă încredere în ea. Pe parcurs, Simona se împrietenește cu persoana sa de suport Mari, de care se atașează.

De la acest moment, povestea se scrie altfel; o plimbare azi în apropierea casei, mâine una mai lungă, poimâinie vizită în București, însoțită, apoi singură. Simona învăță să facă curat și prăjituri delicioase pentu care primește comenzi, curând angajându-se la o fabrică de lipii.

Drumul Simonei se îndreaptă lin către o viață firească în comunitate și cu încrederea în sine din ce în ce mai puternică, își cumpără mobilă, cercei de aur, haine noi, printre care ce credeți, multe fuste, bluze și rochii elegante.

Anul 2015 aduce Simonei prima întâlnire cu Marea Neagră, primul concediu plătit integral din banii munciți de ea însăși și o invitație la Parlamentul European să povestească despre noua ei viață și să susțină dreptul persoanelor cu dizabilități de a trăi în comunitate. A fost un succes!

Bunătatea, hărnicia, inocența și sârguința Simonei, de care s-a abuzat ani la rând în instituție, au ajuns să fie în sfârșit răsplătite. Ca o Cenușăreasă care a muncit mult și dezinteresat, Simona se mută acum de Mărțișor 2017, într-o casă numai a ei, unde o să locuiască fericită și independentă, așa cum merită!

Tudor, Tudor, Tudorel!
19 Mar 2016

Tudor, Tudor, Tudorel!

0

Daca doriți un exemplu de optimism, șarm, carismă, vă invităm să-l cunoașteți pe Tudor.

Prietenos din fire, foarte comunicativ, muncitor și  sociabil, Tudor ascunde multe temeri firești pentru un adult care și-a petrecut o bună parte din viață după gratiile instituțiilor și departe de bunătatea sufletului.

Puterea fizică și forța interioară au făcut pact să nu-l părăsească pe Tudor nicicum și îi stau alături în momentele în care acesta dă semne de ezitare. Impachetăm totul într-un zâmbet mare și multă veselie, adăugăm puțin nonconformism și completăm versurile care-l compun pe Tudor cu o privire fixă și ageră, având o replică mereu la îndemână pentru orice i s-ar spune.  Deși suntem în preajma lui de ceva vreme, Tudor este încă oscilant în dorințele sale, presupunem că mai are nevoie de timp să vindece rănile mai vechi: respins de mai multe ori de mamă, într-un mod parcă prea brutal și nefiresc.

În toamna anului 2015 a mers la Parlamentul European, unde a fost invitat să vorbească despre ce înseamnă să locuiești ca oricine altcineva în comunitate, chiar dacă ești considerat a fi o persoană vulnerabilă și cât de benefică este atitudinea pozitivă pe care trebuie să o ai față de semeni. De la Tudor învățăm asta în fiecare zi, dar mai mult, învățăm cum să ”captivezi” prin prezență și zâmbet persoana cu care stai de vorbă.

Noi credem că optimismul și carisma sunt daruri pe care Tudor le face lumii din preaplinul său.

Ion Ionica cel familist
18 Mar 2016

Ion Ionica cel familist

0

Pe la 4 ani, Ionică își amintește că a fost aruncat din tren.

Atât!

Restul, îl știm din dosarul de la instituția publică: nume inventat, vârstă stabilită în urma unei expertize medico-legale, deci nici ea reală, mama necunoscută, tatăl necunoscut și nicio altă informație despre trecutul său. Așadar, Ion Ionică găsit în ziua de Bobotează își capătă numele după acea ”Sfântă zi” și merge în ”orfelinat”. Apoi, crescând, ajunge în alte instituții de asistență socială pe unde se perindă mai mulți ani la rând, până când ajunge la Novaci, în județul Giurgiu, în serviciile Pro ACT, chiar înainte de a împlini 32 de ani.

Cu un anume neastâmpăr în glas și în comportament, un ușor simț al umorului și multă dorință de a ajuta, Ionică se face remarcat printre colegii săi. Mai mult, curajul său de exprimare și sinceritatea aurocriticilor, îi determină pe doi dintre colegii noștri să-l încreștineze.

Da, Ionică a dorit să fie botezat cu numele Ionică la 32 de ani, iar slujba a avut loc chiar în satul Novaci, urmând taina botezului. Nași i-au fost colega noastră și unul din vecini. Cine credeți că a fost cel mai fericit după acest eveniment?

Cu sufletul curat, Ionică face o faptă bună, cheamă să locuiască la Novaci o mai veche prietenă de instituție, mama a unui băiat de 2 ani care a fost nevoită să iasă din sistemul de protecție și să se descurce singură în Sibiu. Plin de compasiune, a insistat ca tânăra să fie ajutată, chiar a însoțit-o să-și caute loc de muncă în București și acum are grijă de cel mic când mama acestuia este la serviciu.

Pe undeva în adâncul sufletului, Ionică a rămas în acea clipă suspendat, când a fost aruncat din tren, iar acum parcă dorește să prevină ca acest lucru să se întâmple cuiva.

Când este vorba de Ionică, citim dorința de a avea propria familie, iar din când în când dorul de mama și de tata se face simțit.

Ioana sau povestea ratustei cea urate
17 Mar 2016

Ioana sau povestea ratustei cea urate

0

A fost odată ca niciodată o tânără mereu întristată și parcă nimic nu o mulțumea…așa poate începe povestea Ioanei.

Lipsa familiei, depărtarea de cei cunoscuți, singurătatea, ignoranța celorlalți, mediul din instituție, au lasat urme adânci pe chipul tinerei.

Imaginați-vă o tânără introvertită, apatică, morocănoasă, fără să fie interesată de ceva anume, care brusc se trezește în centrul atenției, întrebată de dorințele sale, de visurile pe care le are…reacția a fost pe măsura uimirii sale: ”Vreau să-mi revăd familia! Nu mai știu nimic de ea de ani de zile.”

Iată cum în primăvara 2014, Ioana se află în tren, cu inima năpădită de emoții și glasul subțiat de setea de familie, este în drum spre a-și revedea mama, tatăl și fratele pe care i-a lăsat acum 14 ani în Cluj. Descrierea revederii este demnă de o emisiune televizată, iar impactul pe care l-a avut asupra tuturor, dar mai ales asupra Ioanei este de netăgăduit.

Reîntoarsă din vizita de la familie, Ioana își continuă îndeplinirea listei lungi de dorințe pe care deja o pregătise în taină – mersul la dentist. Zis și făcut!

În poza de mai sus vedeți o Ioana care după multe vizite la stomatologie, ajunsese să le efectueze singură venind din orașul Mihăilești la București, adica de la mai bine de 16 kilometri și schimbând 3 mijloace de transport. Treptat, urmele tristeții au început să se șteargă și să lase loc lebedei cele frumoase, a strălucirii interioare și a descoperirii unor talente ascunse precum croșetatul, împletitul sau pasiunea pentru lectură.

Simona cea viteaza
15 Feb 2016

Simona cea viteaza

0

Poti să-mi cumperi rochia asta, dar eu nu am să o port în veci!”…așa a început epopeea Simonei!

La început refuza totul și orice, nu avea dorințe, să nu mai vorbim de visuri. O priveai pe Simona și nu-i dădeai mari șanse de reușită pe vreun plan, semăna cu… o cauză pierdută.
S-a investit foarte multă muncă, răbdare și a fost necesară multă tenacitate din partea Pro ACT pentru ca Simona să înceapă să aibă încredere în ea. Pe parcurs, în viața ei a reușit să pătrundă timid la început, persoana de suport, Mari, de care s-a atașat foarte mult și așa, povestea a început să se scrie cu alte cuvinte.
O plimbare azi în apropierea casei, mâine una mai lungă, poimâine vizită în București, însoțită, apoi singură. A învățat să facă curat și prăjituri delicioase pentu care primea comenzi, apoi s-a angajat la o fabrică de lipii.
Momentul anagajării ne duce povestea mai departe spre viața independentă pe care Simona dovedește zi de zi că o poate susține. Și-a cumpărat dulap, cercei de aur, haine noi, printre care ce credeți, multe fuste, bluze și rochii elegante. Mai mult, anul acesta a mers pentru prima dată la mare, în primul ei concediu de odihnă. Și l-a plătit singură, din banii munciți de ea însăși. A zburat cu avionul spre Bruxelles, unde a fost invitată la Parlmentul European să povestească despre ea și viața ei. Acestea sunt fapte care grăiesc de la sine.
Azi, Simona are zambet, dorințe, visuri și mai mult…are CURAJ!

Geta la ea acasa
7 Feb 2016

Geta la ea acasa

0

Anul 2012, ianuarie, Geta la CRNN Cărpeniș undeva în județul Giurgiu, arăta ca un băiețandru uitat într-un colț, hămesit și cu hainele ponosite, care se înfrupta dintr-un platou cu gogoși calde, de parcă era prima și ultima mâncare pe care o vedea.
Martie 2012, se mută în orașul Mihăilești, într-o casă luminoasă cu alți 5 colegi, o grădină cu legume și cu flori. Dar greul pentru Geta abia acum începe, totul nou: fețele, culorile, camera, perna, pătura, hainele, mirosul, mâncarea, vecinii, colegii… prea multe pentru o persoană firavă și încercată de multiplele discriminări în care până atunci trăise, în înșelătoria și minciuna pe care le auzise neîncetat despre ea însăși: ”Geta ești agitată, hai să-ți schimbi hainele să te calmezi! Geta fii cuminte, nu mai face așa!”.
Geta a reacționat, a continuat să ”facă așa” și chiar mai mult, ca formă de adaptare la noile condiții de viață în comunitate. Au urmat 6 luni zbuciumate, cu țipete și multe zgârieturi pe față ce stăteau drept mărturie în locul cuvintelor care cu greu puteau fi exprimate și de neînțeles de către ceilalți.
Cu timpul, odată cu securizarea spațiului, cu respectarea Getei ca persoană integră, a valorizării ei, un om nou s-a format, permițând să iasă în evidență istețimea, atenția la detalii, vioiciunea, hărnicia, veselia și copilăria până atunci aflate amorțite în interior.
Azi, albastrul din privirea Getei este din ce în ce mai intens, vorba din ce în ce mai clară și dorul de familie stins, căci legătura cu aceasta atât de importantă pentru Geta, s-a restabilit.

Cu mama pe care a revazut-o dupa 24 de ani.
31 Ian 2016

Florin, între trecut si viitor

0

Florin,  acum într-o altă etapă a vieții, se află între două nume Iliescu, dat de cei din instituție atunci când l-au găsit și Surdoaia, numele său real.

Copil fugit de la școala ajutătoare din București la 10 ani, Florin este găsit în pădurea din comuna Grădinari, județul Giurgiu, declarat dispărut de familie din primul moment și totuși neidentificat de poliție, ajunge să primească un nume fictiv (Iliescu) și să-și petreacă întreaga copilărie fiind plimbat din instituție publică în instituție publică. Ajunge în serviciile Pro ACT la 34 de ani, în toamna anului 2014, când încurajat fiind de psihologul de aici, începe să relateze din amintirile pe care le avea cu familia sa. După mai multe discuții purtate cu el, echipa Pro ACT decide să contacteze Poliția Română – Serviciul Urmăriri și firul poveștii continuă…se ajunge la testarea ADN, pentru că după ce ”posibila” familie a fost contactată și s-au confirmat toate detaliile relatate de Florin, în ultimă instanță rezultatul testării ADN a hotărât inevitabilul: Florin era una și aceeași persoană cu Florin Surdoaia, dat dispărut în 1990, în urmă cu 24 de ani de familia disperată care îl pierduse. Revederea a fost una încărcată și plină de emoție, care a lăsat fără cuvinte pe toți cei prezenți.

Din acest moment povestea continuă altfel…mai frumos!

Acum, la mai bine de un an de la revedere, Florin vorbește despre familia sa, pe care o vizitează frecvent și odată cu recăpătarea identității demult rătăcită, Florin se simte din nou valoros.

Aurel si familia
7 Ian 2016

Aurel si familia

0

Povestea lui Aurel începe odată cu multitudinea de transferuri de la o instituție publică la alta, până când familia nu a mai putut ține pasul și i-a pierdut urma. Astfel că, după 17 ani, Aurel, noul locatar al Casei Mihail, vorbește echipei despre mamă, soră și dorul lui apăsător de familie, suficient pentru asistentul social să încerce o reconectare cu aceasta…vis împlinit, pe 20 septembrie 2014, chiar de ziua sa de naștere, Aurel primește drept cadou o vizită surpriză nu numai din partea mamei ci și a sorei și nepoțeilor săi.
Chiar dacă viața a făcut ca pentu Aurel drumul să fie uneori anevoios, acesta dă mereu dovadă de răbdare și înțelegere, parcă aceptându-și soarta în tăcere. Muncitor și vesel, deși poate obosit, el dăruiește în fiecare zi zâmbete și voie bună celor cu care interacționeză.
De aici povestea este simplă, Aurel merge în vizită ori de câte ori i se face dor de brațele deschise ale mamei și are speranța că în curând povestea va avea un final fericit, acela de a rămâne pentru totdeauna cu ai săi.

6 Ian 2016

Cerasela Predescu

Mai presus de toate iubesc oamenii, interactiunea cu ei si ceea ce se poate dezvolta dintr-o relatie autentica in care pui suflet dar si stiinta. Cred cu tarie in potentialul fiintei umane si in faptul ca fiecare dintre noi avem ceva de daruit lumii in care traim.

Cerasela Nicoleta

Predescu

Cerasela Predescu

Manager

General

4 Dec 2015

Atena Stoica

De peste 17 ani in slujba persoanelor cu dizabilitati, pornind de la copii si familiile lor pana la adultii din institutii care doresc sa-si construiasca propria identitate si viata in comunitate.

Atena

Stoica

 

Atena Stoica

Director

Programe

22 Noi 2015

Carmen Barta

Mi-am inceput cariera intr-o organizatie in care am crescut si m-am format profesional. Acest lucru m-a ajutat ulterior sa ocup diverse poziții in alte cateva ONG-uri, pe alocuri cochetand si cu antreprenoriatul. M-am intors in mediul ONG pentru ca aici simt ca pot contribui cu adevarat. Efortul depus chiar merita pe deplin atunci cand vad ca alaturi de colegii mei ajutam la integrarea in societate a clientilor nostri.

Carmen

Barta

 

Carmen Barta

Manager

Financiar

6 Oct 2015

Vasile Saulea

Iubesc oamenii frumosi sufleteste. Ma inspira si ma fac sa cred ca dacă vor, oamenii chiar pot fi buni. Aceia pe care i-am întalnit mi-au daruit putin din lumea lor, infrumusetand-o si pe a mea. In fond, noi oamenii suntem atat de asemanatori, mai ales cand vine vorba de trairi. O sa numesc acest loc “o parte din mine”.

Vasile

Saulea

 

Vasile Saulea

Coordonator

CPIS-uri Giurgiu

15 Aug 2015

Mihaela Dumitru

Este o oportunitate sa fac parte din echipa Pro ACT Suport, mai ales ca astfel, am ocazia sa ma dezvolt personal si profesional in sfera nongurvernamentala.
 

Mihaela

Dumitru

Mihaela Dumitru

Coordonator CPIS-uri

Bucuresti si asistent social

6 Iul 2015

Cristina Serban

Mediul in care traim are o influenta puternica asupra personalitatii noastre, cred cu tarie ca fiecare om are dreptul la un mediu de viata demn, in care sa se simta securizat, sa simta ca apartine. Alaturi de colegii mei incercam sa creem acest context in care oamenii sa se descopere, sa isi cunoasca resursele, cat si limitele, sa invete sa ia decizii cu privire la propria viata.

Cristina

Serban

 

Cristina Serban

Psiholog

 

26 Iun 2015

Adriana Uzunov

“Incearcă sa fii un om de valoare si nu neaparat un om de succes.” A. Einstein.

Adriana

Uzunov

Adriana Uzunov
22 Mai 2015

Ioana Chiriac

In spatele fiecarui pas al carierei mele au stat mereu oameni care au crezut in mine si care m-au incurajat. Astazi incerc sa aduc si eu, in viata oamenilor cu care lucrez, ceva din ceea ce am invatat – un pic de curaj si dorinta de a reusi, putere de munca si prietenie, pentru a ajunge mai aproape de ceea ce inseamna o reala integrare in comunitate.

Ioana

Chiriac

 

Ioana Chiriac

 

Psiholog

26 Iun 2014

Cristina Dobos

Stiu ca lumea poate fi un loc mai frumos pentru toti, de aceea imi place sa ma ghidez in actiunile mele pentru a face acest lucru posibil.

Cristina

Dobos

Cristina Dobos
18 Apr 2014

Alina-Maria Neamtu

Ce fac eu la Pro ACT Suport? Gasesc si scot la lumina ”culoarea” de acolo de unde lumea crede ca fiinta este…fara.
 

Alina-Maria

Neamtu

Alina-Maria Neamtu

Comunicare &

Media

Articole recente

  • Raport activitate 2017
  • Anunt
  • Cei trei I sunt de la: Ion, Ionică și Independent
  • Raport activitate 2016
  • Domnul Brăileanu sărbătorește Paștele într-o casă ”nouă”

Comentarii recente

    Arhive

    • aprilie 2018
    • noiembrie 2017
    • septembrie 2017
    • iunie 2017
    • mai 2017
    • aprilie 2017
    • martie 2017
    • iunie 2016
    • martie 2016
    • februarie 2016
    • ianuarie 2016

    Categorii

    • De interes general
    • Noutati
    • PoveStiri in Romana
    • Acasa
    • Misiune
    • Cine suntem
    • Ce facem
    • PoveStiri
    • Contact
    • en
    © Asociatia ProAct Suport 2019