Proiecte

proiecte incluziune sociala

Servicii sociale in desfasurare

Centrul pentru viata independenta "Casa Tufa"

Este primul Centru pentru Viata Independenta (CPVI) ” Casa Tufa”, infiintat in primavara anului 2012, in orasul Mihailesti, judetul Giurgiu. Intr-un spatiu generos, compus din 5 camere si un living room, locuiesc 9 persoane care au fost dezinstitutionalizate din centrele rezidentiale din judetul Giurgiu si din Bucuresti. Pana in prezent, acest serviciu este cel mai experimentat, clientii fiind complet adaptati traiului in comunitate, iar pentru unii dintre acestia urmeaza pasul firesc spre o viata cat mai independenta – mutatul in locuinte individuale, in baza unei chirii pe care o vor plati ca si viitori chiriasi. In cadrul serviciului s-au intimplat multe lucruri frumoase, cum ar fi primul concediu pe care l-au avut unii dintre clienti, reuniunea cu familia din Cluj dupa 14 ani de separare si primul zbor cu avionul pentru prima vizita la Parlamentul European de la Bruxelles. CPVI Tufa reprezinta „acasa” asa cum si pentru noi, locuintele noastre sunt acel camin in care ne refugiem si ne simtim securizati. Casa dispune de o curte generoasa, imbogatita cu flori, pomi fructiferi si animale de gospodarie. Pentru ca oamenii de aici sunt gospodari si inventivi, si-au construit propria terasa, loc de luat masa si de socializare, amplasat in exteriorul locuintei si unde de cele mai multe ori, petrec timpul cu cei ce se afla in vizita. Acest serviciu ofera suport continuu clientilor sai (24/7).

Centrul pentru viata independenta " Casa METAMORFOZE"

Al doilea CPVI ”Casa Metamorfoze” a devenit activ in vara lui 2013 in comuna Joita, judetul Giurgiu. Chiar daca actualii locatari au venit aici din Bucuresti, ei s-au adapatat rapid la viata dintr-o zona comunitate cu potential si au invatat cum sa ingrijeasca o curte si ce inseamna sa iti cultivi singur legumele care iti plac. Prin urmare, au procurat si o sera, pe care au montat-o si in care s-au gindit sa cultive tomate si castraveti, vinete, ardei, varza si capsuni. Apoi, a venit rindul amenajarii curtii care a fost infrumusetata cu flori, arbusti si elemente decorative din care nu puteau sa lipseasca, desigur, animalele! Daca ne vizitati, aici veti gasi pisicute, catei, iepuri, gaini si puiuti! Parte dintre locatarii serviciului lucreaza, astfel ca fac naveta catre Bucuresti in fiecare dimineata, motivati fiind de ceea ce fac, de sentimentul de utilitate sociala si de oportunitatile ce exista atunci cind dispui de un salariu pe care il cheltuiesti dupa bunul plac. Acest serviciu ofera suport continuu clientilor sai (24/7).

Centrul pentru viata independenta "Casa MIHAIL"

In septembrie 2014, isi deschide portile cel de-al treilea CPVI al Pro ACT „Casa Mihail”, in comuna Novaci, judetul Giurgiu. Aceasta casa are un istoric special conferit de parteneriatul complex care a stat la baza constructiei in sine. Astfel, modelul casei este conceput de ”Institute for Human Centered Design” din Boston, S.U.A., care promoveaza conceptul de design universal – casa adaptata oricarei situatii care poate aparea la un moment dat in starea de sanatate a membrilor care locuiesc in casa respectiva, Habitat pentru Umanitate Rominia construieste casa avind aceasta abordare centrata pe munca voluntara si atragerea unor personalitati marcante, in vreme ce Pro ACT Suport furnizeaza serviciile necesare persoanelor cu dizabilitati care locuiesc in casa. Parteneriatul a demarat in vara anului 2012 si s-a incheiat in 2014, cind s-au si mutat primii 7 locatari. Pentru tinerii rezidenti de aici, curtea este conceputa astfel incit sa fie infiintate unitati de economie sociala, iar anul 2015 a insemnat pentru acestia dezvoltarea infrastructurilor necesare organizarii fermei de curcani si a serei de legume. Ca si in cazul celorlalte servicii si aici o parte dintre locatari lucreaza in comunitate, in vreme ce ceilalti sunt implicati in activitati specifice cum sunt cele de asigurarea hranei si apei animalelor, curatenie la padocul acestora, ingrijirea si recoltarea legumelor din sera, intretinerea curtii, a arbustilor si florilor existente. Profilul clientilor este in armonie cu locatia serviciului, in sensul in care aici sunt persoane carora le place viata intr-o comunitate mica, in care ritmul este mai lent iar activitatile sunt preponderent legate de cresterea animalelor si ingrijirea pamintului. Persoanele de aici sunt implicate in viata comunei, au prieteni, vecini, participa la evenimente locale si sunt cu adevarat incluse in comunitate. Acest serviciu ofera suport continuu clientilor sai (24/7).

Centrul pentru viata independenta "TREPTE"

Deschis in primavara lui 2015, CPVI Trepte este locatia potrivita pentru unii dintre clientii nostri cu grad de autonomie sporit. Tinerii de aici lucreaza si se autogospodaresc, beneficiind de suport partial. Cu timpul, ei si-au dezvoltat abilitati de viata independenta si-au descoperit pasiuni noi, astfel incat, viata lor este acum, incarcata de normalitate, lucreaza, merg in concendii, au prieteni pe care ii invita in vizita, calatoresc, se gospodaresc si se bucura de viata.

Centrul pentru viata independenta "IMAGE"

Deschis tot in primavara lui 2015, CPVI Image gazduieste 3 persoane care sunt in procesul de pregatire intensa pentru viata independenta. Fiecare client este antrenat si pregatit pentru a duce o viata cit mai fireasca in comunitate. Este important de precizat faptul ca, inainte de a veni in acest serviciu, tinerii au locuit in alte servicii cu suport continuu, timp in care au invatat, achizitionat cunostinte si deprinderi care le-au permis ulterior sa se mute in aici, unde primesc ajutor punctual. Tinerii locuiesc intr-un apartament cu 3 camere, inchiriat pe termen lung.

Centrul pentru viata independenta "TINERETULUI"

CPVI Tineretului face parte din triada celor deschise in primavara lui 2015, inaugurat ca CPVI Pacii. Intre timp, locatia a fost schimbata si CPVI a luat alta denumire, mai potrivita gradului avansat de autonomie al tinerilor, respectiv CPVI Tineretului. Este locuit de 5 baieti, carora prin oferirea suportului continuu le sunt insuflate depasirea temerile si incurajarea autonomiei spre independenta.

Centrul pentru viata independenta "ILEANA"

La CPVI Ileana se afla tineri cu preocupari legate de scoala sau in cautarea unui loc de munca. Apartamentul in care locuiesc este format din 3 camere si este inchiriat pe termen lung. Proprietara apartamentului ne este un aliat puternic si nu s-a dat in laturi sa se „razboiasca” cu administratia blocului atunci cind am construit o rampa pentru o persoana cu dizabilitate neuro-motorie, care nu avea acces in bloc in lipsa acesteia. Suportul oferit celor 5 persoane este unul continuu, acestea avind nevoie de ghidaj in toate ariile vietii.

LOCUINȚĂ MINIM PROTEJATĂ "Simona"

LmP Simona este chiar....Simona...omul cu cea mai spectaculoasa evolutie de la Pro ACT. A venit la noi in 2012, ca o fiinta tematoare si speriata de propria umbra, aratind ca un baiat, dar a reusit treptat sa capete curaj si sa aiba inițiativa. Mai intii s-a angajat la o fabrica de lipii din localitatea in care locuia, apoi a inceput sa faca prajituri si torturi la comanda; s-a imprietenit cu lucratorul social din echipa Pro ACT care ii si era persoana de suport si cu care si-a petrecut concediile cativa ani la rind, ca mai apoi, in anul 2017, sa se mute singura intr-o locuinta inchiriata in care sta si in prezent. Despre Simona se pot spune numai lucruri bune, s-a transformat dintr-o persoana timida, intr-o femeie frumoasa, capabila sa ia propiile decizii si sa-si asume trecutul si prezentul ca in viitor sa fie o lectie de curaj si determinare pentru noi toti, dar mai ales pentru cei care locuiesc in institutiile publice si si-au pierdut speranta de a reusi sa duca o viata decenta in societate.

Centrul pentru viata independenta "COSANZEANA"

CPVI Cosanzeana este serviciul model de locuire in comunitate, pe care Pro ACT Suport l-a dezvoltat în 2021 pentru 5 tinere cu dorinta de a evolua si de a deveni independente. Unele dintre tinere au deja serviciu stabil si sunt mai autonome, in timp ce altele, gazduite mai recent, sunt la primi pasii ai intelegerii importantei autonomiei.

LOCUINTA MINIM PROTEJATA "INCEPUTURI"

Cel mai recent serviciu Pro ACT, este infiintat in 2021 si gazduieste tineri cu un grad sporit de autonomie, determinati sa castige pariul cu viata. Acestia lucreaza si se autogospodaresc, primind suport doar atunci cand este necesar. Apartamentul este format din trei camere si, ca si in celelalte situatii, este inchiriat pe termen lung. Aici s-a mutat și cel mai longeviv cuplu al Pro ACT, care are ocazia sa exerseze viata in doi, cu bune, dar si cu provocari.
erasmus

Proiect in derulare

”Mind Inclusion 3.0.” este o continuare a ”Mind Inclusion 2.0.”, un proiect ambitios, de amploare, in care sunt implicate organizatii din Italia, Spania si Romania. Proiectul ”Mind Inclusion 3.0”, finantat de programul european ”Erasmus Plus”, doreste sa reduca barierele si sa promoveze incluziunea persoanelor cu dizabilitati intelectuale prin a face mediul cat  mai incluziv si primitor. In cadrul proiectului se va dezvolta o aplicatie mobila in care atat persoanele cu dizabilitati, cat si proprietarii de afaceri (reastaurante, hoteluri, cinematografe, teatre, muzee, etc.) vor putea sa evalueze, respectiv sa specifice daca sunt accesibilizati si/sau ofera servicii adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilitati. Inovatia acestui demers se regaseste in modalitatea de creare a aplicatiei, aceea prin care sunt implicati in ”construire” persoanele vizate insele, adica proprietarii de afaceri si persoanele cu dizabilitati. In plus, se vor crea si 2 platforme de invatare care vor cuprinde multe resurse despre dizabilitate adresate specialistilor din domeniul social, dar si proprietarilor de afaceri. Partenerii proiectului sunt: Universitat de València (Spania), Margherita Società Cooperativa Sociale Onlus (Italia), Fundacion Intras (Spania), Asociatia Pro ACT Suport (Romania), Software si consultanta SocialIT (Italia), Confartigianato Imprese Vicenza (Italia).

Iceland, Liechtenstein, Norway - Active Citizens fund

Proiect finalizat

Poiectul ”DARE: Dezvoltare, Abilitati, Rezilienta si Echitate pentru o viata independenta a persoanelor cu dizabilitati” a fost finantat prin Programul Active Citizens Fund Romania, in care Pro ACT Suport, in parteneriat cu Fundatia FARA, Fundatia de Abilitare Speranta Timisoara si International Organization for Democracy and Human Rights Norvegia, a abordat carenta in continuumul de servicii pentru persoanele cu dizabilitati, atat din sistemul rezidential, cat si a celor care sunt in risc de (re)institutionalizare. În acest sens, a fost introdus un nou tip de serviciu social – Serviciul de Trai Independent Supervizat (STIS). Avantajul STIS este acela de a oferi o plasa de siguranta persoanelor cu dizabilitati in cautarea autonomiei si a unei vieti implinite in comunitate. STIS a fost gandit ca o forma de sprijin asigurata persoanelor cu dizabilitati care au avut experienta vietii in sistemul rezidential, marcata de rigorile si limitele institutiei sau celor care sunt dependenti de ajutorul familiei si comunitatii. Modelul STIS a fost pilotat pe o perioada de 12 luni, iar rezultatele sale scontate au fost detaliate într-un document de politica publica prin care s-a incercat reducerea rezilientei, a incluziunii sociale si reducerea inechitatilor in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati.

International Women’s Association of Bucharest

Proiect finalizat

Echiparea si dotarea grupurilor sanitare de la CPVI „Casa Tufa”, cu sprijinul International Women’s Association of Bucharest. Scopul proiectului este reprezentat de sprijinirea persoanelor cu dizabilitati intelectuale, care sa se simta acceptate, increzatoare in fortele lor si capabile sa desfasoare activitati in beneficiul propriei persoane si al altora. Proiectul finanțat de IWA a contribuit la îndeplinirea misiunii organizatiei noastre, de a sprijini persoanele cu dizabilitati intelectuale si persoanele cu sanatate mintala sa se simta ca acasa in centru, in timp ce isi imbunatatesc traiul, conditiile si siguranta casei. Mai precis:

– 10 beneficiari, persoane cu dizabilitati intelectuale si probleme de sanatate mintala beneficiaza de conditii de viata prin igienizarea bailor casei si dotarea acestora cu obiecte sanitare noi si mai sigure precum si cu un boiler electric nou.

– 4 lucratori sociali vor avea conditii de munca mai bune prin scaderea stresului si sprirea gradului de confort.

– Asociatia indeplineste mai bine prevederile standardelor minime de calitate cu rol in reglementarea functionarii centrelor de viata independenta.

Progresele clientilor nostri sunt monitorizate periodic de echipa noastra de profesionisti si reflectate in planurile individuale de interventie in care sunt stabilite obiectivele de dezvoltare in diferite domenii precum: sanatate, viata de familie, socializare, ocupatii, locuinta si igiena, angajare, timp liber, etc. O îmbunatatire a conditiilor de locuit si implicit a vietii ajuta la o mai buna intelegere despre ceea ce inseamna normalitate si confort.

ERASMUS

Proiect finalizat

“WorkABLE: Developing Competences of Adult Educators to Support the Employment of Persons with Mental Disabilities”, programul ERASMUS +, KA204 – Strategic Partnerships for adult education. Proiect in care Pro ACT Suport este parte a unui consortiu alcatuit dintr-un total de cinci entitati din patru tari: Italia, Slovenia, Cipru și Romania. Obiectivul major al proiectului este conceperea si lansarea unei platforme electronice ce contine module de formare a celor interesati de dobandirea cunostintelor necesare pentru acordarea suportului persoanelor cu dizabilitati intelectuale la angajare. Poiectul a debutat in septembrie 2019 si se va incheia in august 2021.

TELLUS

Proiect finalizat

“Noi inceputuri – Suport pentru tinerii cu dizabilitati intelectuale sa-si construiasca viata” finalizat in 2019, proiectul a fost finantat de Fundatia ”TELUS International Romania Community Board”. Printre rezultatele scontate se enumera: organizarea a 400 de sedinte de psihoterapie pentru 20 de tineri cu dizabilitati intelectuale, alti 15 tineri cu dizabilitati intelectuale au fost angajati pe piata libera a muncii. S-au incheiat 3 parteneriate public-privat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectoarele 1,3 si 6 din Bucuresti, s-au elaborat 2 manuale de instruire pentru tineri cu dizabilitati intelectuale si s-au organizat sesiuni de consiliere de grup pentru 41 de tineri dizabilitati cu intelectuale din institutiile rezidentiale publice pe teme legate de viata sanatoasa, devoltare armonioasa, relatii si viata sexuala. Astfel, Pro ACT a contribuit la incurajarea acestor tineri sa-si construiasca propria viata si sa devina persoane integrate social si profesional in societate.

International Women’s Association of Bucharest

Proiect finalizat

Echiparea si dotarea bucatariei de la CPVI Mihail, cu sprijinul International Women’s Association of Bucharest. Scopul proiectului este reprezentat de sprijinirea persoanelor cu dizabilitati intelectuale, care sa se simta acceptate, increzatoare in fortele lor si capabile sa desfasoare activitati in beneficiul propriei persoane si al altora. Astfel ca, s-a identificat un numar de 6 clienți ce isi doresc, pot si au nevoie de o activitate cu scop terapeutic, aceea de a fi implicati in activitatile din micro-ferma de pasari a organizatiei si in pregatirea carnii de livrat. S-a elaborat un program zilnic al activitatilor si responsabilitatilor specifice, adaptat fiecarui client, prin care 38 de clienti isi vor imbunatati alimentatia zilnica cu carne proaspata si sanatoasa de curcani si pui. Prin intermediul acestui proiect s-au acoperit 20% din alocatia zilnica de hrana pentru toate serviciile Pro ACT. S-au achizitionat 12 tipuri de echipamente si dotari specifice activitatii (congelatoare transport, frigider de mare capacitate, masa inox, cantar electronic, cutite, fierastraie, foarfece si topoare de macelarie, cutite electrice, masa de lucru pentru macelarie, tavi si recipiente din inox) si 5 tipuri de consumabile (lame, fierastrau, sorturi, papuci de bucatarie, manusi de plastic, ambalaje). Rezultatul scontat al proiectului a fost atins prin crearea unui exemplu de buna-practica pentru alti furnizori de servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati.

Fundraising si outsourcing pentru Pro ACT Suport

Proiect finalizat

Anul 2013 gaseste Pro ACT Suport in plina dezvoltare organizationala, motiv pentru care se pune accent pe componenta de atragere de fonduri si crearea retelei de colaboratori. In acest context se castiga proiectul “Fundraising & Outsourcing” care primeste finantare de la Open Society Foundations – Mental Health Initiative. Activitatile de networking s-au desfasurat pe parcursul a 12 luni, in perioada aprilie 2013 – martie 2014. Incheierea proiectului aduce cateva rezultate notabile, printre care si faptul ca Asociatia Pro ACT Suport devine membru cu drepturi depline a Business International Network si a American Chamber of Commerce in Romania. Aceste demersuri au rezonanta si in activitatea noastra din prezent, numeroase actiuni si contacte purtand emblema celor doua organizatii.

Investim in oameni

Proiect finalizat

Urmand modelul de succes al proiectului “Sa mancam sanatos’’ din cadrul CPVI Metamorfoze, in toamna anului 2014, se infiinteaza in curtea CPVI Mihail mai multe unitati de economie sociala. Sub egida Open Society Foundations – Mental Health Initiative, proiectul primeste titlul ”Investim in oameni” si pune bazele infrastructurilor necesare organizarii unei ferme de curcani, pui si iepuri bio si a unei sere de legume. Eforturile clientilor nostri, persoane cu dizabilitati intelectuale asistate de lucratorii sociali de a ingriji animalele si plantele au fost rasplatite cu recoltă bogata de tomate, vinete, castraveti si ardei, salata verde, ceapa si usturoi, iar curcanii, puii si iepurii au asigurat necesarul de hrana pentru toate serviciile Pro ACT Suport. Proiectul se incheie in primavara anului 2015, moment de la care devine complet sustenabil si care se deruleaza inca.

Sa mancam sanatos

Proiect finalizat

In noiembrie 2013, au fost accesate fonduri pentru infiintarea unei sere de legume in cadrul Centrului pentru Viata Independenta (CPVI) ”Metamorfoze”, prin intermediul unui proiect care s-a intitulat ‘’Sa mancam sanatos”. Acest demers finantat prin curtoazia Open Society Foundations – Mental Health Initiative, a venit in intampinarea indeplinirii obiectivelor pe care Pro ACT Suport si le-a stabilit, acelea de a construi pe de-o parte, cadrul necesar deprinderii cu un program de lucru a clientilor rezidenti in CPVI Metamorfoze, pentru ca acestia sa fie pregatiti pentru a ocupa un loc de munca si pe de alta parte, oferirea unei hrane sanatoase si totodata promovarea unui stil de viata sanatatos. Eficientia serei s-a regasit imediat in alimentarea tutoror CPVI-urilor cu produse proaspete, lucru devenit pe parcurs masura de sustenabilitate financiara a serviciilor dezvoltate de Pro ACT Suport. Proiectul a fost finalizat in luna mai a anului 2014, cu o productie de tomate, castraveti, vinete si ardei gras, care a acoperit necesarul casei pe intreaga perioada a derularii acestuia, sera dovedindu-si utilitatea si in prezent.