Proiectul european MIND INCLUSION 3.0, începe pilotarea celor două platforme de învățare cu implementarea Centrelor locale de învățare (LLC) care testează Centrul de învățare online (OLC) și Cursul Massive open online (MOOC).
Dizabilitatea intelectuală prezintă provocări specifice care necesită intervenții cuprinzătoare, nu numai pentru persoanele afectate, ci și pentru cei din jurul lor, cum ar fi îngrijitorii, membrii familiei, profesioniștii și angajatorii. Proiectele europene, cum ar fi cele finanțate prin programul Erasmus Plus, se concentrează pe împuternicirea acestor actori cheie, asigurându-se că incluziunea este eficientă și de lungă durată. Prin crearea de instrumente de formare, platforme digitale și strategii de conștientizare, aceste proiecte promovează o abordare incluzivă care implică toate sectoarele societății.
În acest fel, proiectul european Mind Inclusion 3.0 în care ne-am îmbarcat în urmă cu doi ani, s-a axat pe dezvoltarea de instrumente digitale și de formare care vizează integrarea a 3 actori cheie pe lângă principalii beneficiari ai proiectului precum persoanele cu probleme intelectuale. dizabilități (PDI): profesioniști din sectorul social-sanitar, utilizatori de afaceri și îngrijitori/membri de familie ai persoanelor cu dizabilități intelectuale. Astfel, proiectul MI3.0 a pledat pentru o incluziune reală și eficientă care poate fi obținută doar cu implicarea tuturor prin identificarea nevoilor de formare atât ale profesioniștilor care pot fi în contact cu persoane cu dizabilități intelectuale, cât și cu oameni de afaceri, un grup în mare parte neinformat cu privire la nevoile sociale și cognitive ale grupului pentru a promova includerea PDI în spații publice precum baruri, restaurante, centre sportive și biblioteci. Astfel, pentru analiza nevoilor de formare ale fiecărui grup, care au fost identificate printr-o metodologie participativă, s-au desfasurat două activități:
- Sesiuni de co-creare: au fost organizate întâlniri cu profesioniști din domeniul sănătății și asistenței sociale și cu utilizatorii de afaceri pentru a identifica nevoile lor de formare. Acest lucru a permis dezvoltarea unor instrumente de formare și cursuri adaptate în mod specific contextelor și provocărilor acestora.
- Sesiuni de co-validare: în urma sesiunilor de co-creare, aceste întâlniri cu educatori și antreprenori s-au concentrat asupra perfecționării și validării soluțiilor de formare propuse, asigurându-se că acestea răspund nevoilor identificate, întărind angajamentul partenerilor de proiect cu soluții eficiente.
De acolo, au fost dezvoltate două instrumente cheie de instruire:
- Centrul de învățare online (OLC): se adresează profesioniștilor sociali precum asistenții sociali și persoane de suport, care vor primi pregătire specializată pentru a deveni formatori ai altor profesioniști pe probleme de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale.
- Curs online masiv deschis (MOOC): Creat pentru a instrui antreprenorii în domeniul accesibilizării și incluziunii în locuri publice, ajutându-i să devină lideri și promotori ai spațiilor mai incluzive pentru persoanele cu dizabilități.
Partenerii proiectului (Polibienestar, Cooperativa Margherita, Fundația Intras, Confartigianato Vicenza, Social IT, Pro ACT Suport) au lucrat la dezvoltarea conținutului de formare și la proiectarea de platforme accesibile și interactive. Aceste instrumente digitale urmăresc să se asigure că atât profesioniștii din domeniul social, cât și antreprenorii primesc o formare adecvată, permițând astfel o incluziune reală și durabilă.
Ulterior, în România a avut loc un program intensiv de formare a formatorilor de patru zile. Acest training internațional și-a propus să formeze profesioniști și experți sociali pentru a deveni viitori mentori pentru alți profesioniști și antreprenori sociali, în timpul implementării acțiunilor pilot. Activitățile proiectului vor viza acum să se asigure că instrumentele create sunt utilizate în mod eficient, permițând o evaluare detaliată a impactului și rezultatelor acestora asupra diferitelor grupuri țintă. În plus, acestea urmăresc să stabilească o strategie de sustenabilitate pentru a asigura utilizarea continuă și îmbunătățirea acestor instrumente pe termen lung.
Proiectul Mind Inclusion 3.0 se îndreaptă spre consolidarea unui model de incluziune cuprinzător și durabil care, prin instrumente digitale și cooperare internațională, are potențialul de a transforma modul în care persoanele cu dizabilități intelectuale sunt integrate în societate, asigurând că atât profesioniștii, cât și angajatorii devin actori cheie responsabili pentru realizarea unei incluziuni reale și efective a grupului.